Konkursni rad za izradu urbanističko – arhitektonskog rešenja uređenja neposredne zone Trga Slavije sa fontanom u Beogradu

Rešenje je potčinjeno pešačkom saobraćaju. Cela lokacija je dosta siva u smislu primene materijala, tako da smo ovim rešenjem povećali implementaciju zelenih površina u svim sektorima, kako trga tako i okolnih pešačkih komunikacija.

001

Podhodnik

Podhodnik je projektovan tako da u potpunosti rastereti kružni tok od pešačkog saobraćaja. Kako bi se ostvarila ekonomska korist podhodnički prostor je opremljen velikim brojem lokala i prostorima predvidjenim za reklamni prostor. Kako se vodilo računa prilikom projektovanja na neometanje postojećih instalacija, dolazi se do većeg broja denivelacionih prostora, koji su kako stepenišno prebrođeni tako i rampama, što omogućava lakše kretanje ljudi sa inavaliditetom, takodje na svakom ulazu se nalaze i elevatorske rampe koje im omogućavaju pristup podhodnicima. U istočnom delu podhodnika uslovi su bili takvi da je onemogućeno formiranje lokala uz hodnički prostor, tako da je taj deo predvidjen kao umetničko izložbeni prostor.

Osnova podhodnika copy

Osnova podhodnika

Osnova plafona podhodnika

Osnova plafona podhodnika

Preseci podhodnika

Preseci podhodnika

Ambijentalni komfor je jedan od najbitnijih faktora svakog prostora. Kada je reč o podzemnim prolazima definitivno je najveći problem nedostatak dnevnog svetla. Prilikom izrade ovog projekta koristili smo SUNPORTAL sistem koji ima mogućnost soprovođenja dnevnog svetla u tamne prostore velikih dužina. Ovaj sistem je u potpunosti pasivan što ga čini ekonomski isplativim. U podnevnim časovima ovaj sistem bi trebalo u potpunosti da zadovolji potrebe osvetljenosti samog hodnika, dok se u prepodnevnim i večernjim časovima uključuju i veštačka podesiva svetla koja doprinose ambijentalnom komforu prilikom prolaza kroz podhodnike. Za svaki lokal je predviđeno sopstveno veštačko osvetljenje.

Dnevno osvetljenje SUNPORTAL

Pozicija SUNPORTAL sistema

Detalj

Detalj postavke SUNPORTAL sistema

008.

0091111111.

SUNPORTAL sistem – izgled

020.

017.

016.

Urbanističko uređenja trga sa okolinom

U okviru trga predvidjena je veća vodena površina (vodeno ogledalo) sa fontanom kao bazičnim delom spomenika Dimitriju Tucoviću. Na trgu je najbitnije bilo sagledavanje fontane sa spomenikom, kako iz okolnih ulica, tako i sa samog trga. Zato je na trgu akcenat stavljen na podno osvetljenje integrisano sa poločanjem i u zelenilu se nalaze ležeći rasvetni objekti. Dizajn okolnih trotoara, koji su prolaznih karaktera, je uređen tako da prolaznicima pruža ambijantalni doživljaj prožimanjem nijansi sivila koje daje savremeni duh celom prostoru i segmentalno je ozelenjen kako bi se lokacija učinila prirodnijom. Prilikom izrade popločanja vodilo se i računa o osobama sa oslabljenim vidom, tako da su u samo popločanje integrisane urbanističke aluminijumske nitne koje im olakšavaju kretanje.

Model

Fontana je jednostavnih formi i predstavlja bazu  spomenika Dimitriju Tucoviću. Dizajnirana je tako da ne odvlači pažnju sa vodećeg repera za celu lokaciju, tj, spomenika, dok vodeno ogledalo koje prožima površinu trga unosi karakter prirodnosti u ceo koncept urbanog dizajna trga.

002. 003.

Na svim trotoarima na kojima je postajala mogućnost pristupa podhodničkom prostoru nalazi se ulaz u isti. Rešenje nudi dobru povezanost svih pešačkih komunikacija koje se nalaze kako ispod tako i iznad nivoa zemlje. Rešenje kao takvo pruža potpuno rasterećenje kružnog toka od pešačkog saobraćaja.

004.

Sav mobilijar na predmetnoj lokaciji je jednostavnih formi i materijalizacija. Sedenje je rešeno kubusnim formama, dok je komunalni mobilijar forme rezbarenog valjka. Problem vertikalnih podela vizura rešen je ujedinjavanjem stubova koji nose instalacione kablove sa stubovima na kojima se nalazi ulično osvetljenje. Kombinacijom ova dva zahteva došli smo da atraktivnog dizajna mobilijara rasvete.

007.

01511111111111.

0051111111.

Projektantski tim:

dipl. ing. arh. Stepan Jevtić

MArch Ana Manić

MArch Sandra Lazić

Saradnici na ideji za projekat:

dr  Lj. Vasilevska

dr  S. Đorić-Veljković

Advertisements

Jedan odgovor na “Konkursni rad za izradu urbanističko – arhitektonskog rešenja uređenja neposredne zone Trga Slavije sa fontanom u Beogradu

  1. Projekat je i više futuristički. Nadam se da će ovako nešto biti moguće u budućnosti. Predlog da umesto fontane bude nešto tipa vodenog zida od kamena sa osvetljenjem. Moderno je i može se izraditi od više materijala kao što je prohrom, aluminium a i na kraju prirodan kamen koji je isto tako večan

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s